Okrogla miza uspela

Danes je v sejni sobi Delavskega doma Trbovlje potekala okrogla miza “Ekološka problematika v Trbovljah”, na kateri so županski kandidati predstavljali svoje videnje okoljskih problemov in rešitev v občini Trbovlje.

Uvodno predavanje Metke Medvešek (na voljo prosojnice v PDF), prvi od 14 posnetih delov okrogle mize

Pred nabito polno dvorano je biologinja Metka Medvešek iz društva Eko krog najprej na kratko predstavila argumente o nevarnostih sosežiga odpadkov v Trbovljah (prosojnice v PDF, 1,23 MB). Temu so sledile predstavitve odgovorov županskih kandidatov na že vnaprej zastavljena tri vprašanja, prvo je bilo splošno, drugi dve sta se nanašali konkretno na sosežig.

Dogodka so se udeležili štirje županski kandidati, Alenka Forte, dr. med., mag. Barbara Žgajner Tavš, Mitja Rozina in Gregor Kita, medtem ko je odsotnost Vilija Trevna pisno obrazložil njegov volilni štab (DOC, 33 KB, kot nam ga je poslala ga. Jevševar).

Na voljo so posnetki na Youtube (14 delov).

Med prisotnimi novinarji smo opazili ekipe ETV, TV Trbovlje in časnika Delo. Vsem prisotnim se zahvaljujemo za udeležbo, še posebej kandidatom!

Predstavitev Metke Medvešek, 4. oktober 2010
Predstavitev Metke Medvešek, Eko krog
Županski kandidati na okrogli mizi
Od leve proti desni: P. Siter, M. Medvešek, U. Macerl in kandidati B. Žgajner Tavš, G. Kita, A. Forte in M. Rozina
Občinstvo
Občinstvo v sejni sobi Delavskega doma posluša županske kandidate Trbovelj
4 Responses
  1. Jaka Potrpin

    prvo čestitke za izpeljano okroglo mizo. Bil sem prisoten in bilo je izčrpno. Tudi sam sem mnenja, da se mora temu delu (sežig v cementarni in posledično onesnaževanje) okoljske problematike v Trbovljah priti do dna in končno najti zdravo rešitev za celotno regijo.

    Pogrešal pa sem ostale dele okoljske problematike:
    Namreč, mislil sem, da se bo glede na naslov okrogle mize obravnavalo še kaj več kot pa le sežiganje v cementarni, da se bo naše kandidate malo bolj podorčno razpršeno izprašalo, da vidimo kako in kaj sploh poznajo našo širšo ekološko problematiko in kakšne konkretne (poudarjam) rešitve imajo za zelo znane primere iz slabe prakse. Kot vidimo imajo vsak po svoje naštudirano rešitev in so iz področja “onesnaževanja cementarne” pravi strokovnjaki – vsak na svoj način.

    Je bilo to mogoče zaradi časovne omejitve?

    K sreči sem potem postavil konkretno vprašanje glede divjega odlaganja, a so bili odgovori tako-tako politikantski. Pričakoval sem konkretnejše odgovore oz. rešitve. Se je videlo, da niso bili na takšno vprašanje pripravljeni.

    No ja…mogoče pa se tudi na tem področju kaj premakne. Pot pa je dolga – od ministrstva za okolje in prostor – do posameznih občin – komunal – inšpekcijskih služb – medobčinskih redarstev… pristojnosti posameznih služb/organov pa točno definirati… in še in še.

    Mogoče pa se jim pripravi še kakšno okroglo mizo 😉

    To je to. Vaši ekipi želim uspešno delo še naprej.

    LP

    Jaka Potrpin

  2. Gregor

    Pozdravljeni,

    Bila je zelo, zelo dobra okrogla miza, pozval pa bi ekokrog, da jo organizira še enkrat, zakaj? Ostala sta dva kandidata, eden od njiju se je prejšnjič opravičil (po mojem mnenju slabo opravičilo, ker je nesposoben se soočiti na temo okoljske problematike). Dajmo mu možnost še 1x, da kasneje ne bo sprenevedanja.

  3. […] Ogljikov monoksid nastaja pri nepopolnem izgorevanju ogljikovodikov, kar, kot je že na okrogli mizi z županskimi kandidati povedala ga. Medvešek, kaže na to, da tehnologija izgorevanja v Lafarge Cementu ni primerna. Očitno je bilo celo ARSO sram zapisati tako visoke vrednosti v okoljevarstveno dovoljenje, pa so se raje odločili, da ga modro preskočijo, in s tem Lafargu izpustov CO sploh ne omejujejo. […]

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */