Novembrski protest pred vlado RS

Eko krog, Civilna iniciativa Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi vabimo na PROTESTNI SHOD proti sežiganju odpadkov, v Ljubljano pod sloganom “DOST’ MAMO! Zadnji mirni protest Zasavcev v Ljubljani”, v sredo 10. novembra 2010 ob 17h v Ljubljani pred Vlado RS.

Plakat z vabilom na novembrske demonstracije
Plakat z vabilom na novembrske demonstracije.

Aprila 2009 je država Lafarge Cementu izdala sramotno okoljevarstveno dovoljenje, v katerem mu je dovolila sosežiganje nevarnih odpadkov (t.i. “alternativnih goriv”) in večkratno preseganje emisij, kakršne imajo celo sežigalnice. Lafarge je, z izrecnim privoljenjem države, danes prvi v Sloveniji po emisijah benzena in nekaterih težkih kovin. Trboveljčani so imeli že pred sosežiganjem odpadkov 3× večjo možnost, da umrejo pred 65. letom, v primerjavi, denimo, s prebivalci Logatca. Zadosti!

Zadosti imamo nenehnega dokazovanja, da je črno res črno in hinavščine velikih onesnaževalcev in tožarjenja Evropski komisiji in olimpijskih stopničk po onesnaženosti in zaničljivega odnosa do javnosti in dolgotrajnih dodatnih študij in črne prihodnosti in poslovanja brez dovoljenj in izpadov merilnih naprav in pokvarjenih politikov in sežiganja nevarnih odpadkov v neprevetreni dolini in navidezne inšpekcije in nespoštovanja pravnega reda EU in prelomljenih obljub in vojnih dobičkarjev pred našim pragom in metanja peska v oči in absurdno tragikomičnih omejitev in nenehnih podtikanj in uradnic z žlahto v cementarni in prezrte ljudske volje in obratovanja na črno.

Zadosti imamo čakanja, da nam bo pomagal kdo drug. Nihče nam ne bo pomagal, še večina tistih, ki se nam na ulicah pritožujete zaradi smradu in bolezni, ni pripravljena žrtvovati enega samega popoldneva za odločno in glasno sporočilo premierju, da je zdravje vaših otrok pomembnejše od tega, da lahko prijateljsko klepeta s Sarkozyjem in družino Clinton! Kaj boste odgovorili otroku, ko vas bo čez 10 let vprašal, zakaj vas ni bilo zraven, da bi nas bilo več? »Joj, utrujen sem prišel iz službe, pa Big Brother slavnih sem moral gledat! Zato imaš danes ti astmo, mamice pa že dve leti ni več …«

To bo zadnji miren protest, ki ga bo organiziral Eko krog. Vsi Zasavčani in Nezasavčani, ki simpatizirate z nami, ste vabljeni, da se nam pridružite, da mirno, vendar jasno in glasno zaukažemo vladi Republike Slovenije, da naj dokaže svojo suverenost in legitimnost na ozemlju Zasavja in takoj ustavi sežiganje odpadkov v Lafarge Cementu Trbovlje! Če se tako odloči, lahko ARSO prekliče okoljevarstveno dovoljenje že naslednji dan.

Vendar mora biti sporočilo vladi podprto s tisočimi, na stotine jih je bilo lani premalo. BODITE ZRAVEN! Mogoče bo to najpomembnejša stvar, ki jo boste naredili zase in za svoje otroke.

Organiziran je brezplačen povraten avtobusni prevoz. Za prijavo predhodno pokličite na:

  • Zagorje: 03-56-55-705 (delavniki od 7h do 15h) ali 031-870-618 (non stop) – odhod ob 15.30;
  • Trbovlje: 040-454-425 – odhod ob 15.30 izpred Komunale, postaji pri Občini in pri NLB;
  • Hrastnik: 031-797-888 – odhod ob 15.15.

Bodimo složni! Vsak zase smo Zagorje, Trbovlje in Hrastnik – skupaj smo Zasavje! In Zasavju tega ne bo počel nihče! Nič več.

35 Responses
  1. Gorazd

    @Gregor – nekje je treba začeti in glede na to da je politiki prav malo mar smo zasavci naredili prvi korak k mogočemu lepšemu, predvsem bolj zdravemu jutri! Cementarna je samo en od mnogih osnaževalcev v zasavju in s sežigalnico največji in po več 10 letih imamo tega dost!

    Zdej, okoli kapitala – sežigalnica naj bi prinašalo okoli 5mio dobička in pri tem najverjetneje uničila zdravje par 1000, mogoče celo 10000 ljudi. To državo stane…

    TOREJ – ALI IMA DRŽAVA ŠE VEDNO PROFIT???

    MOČNO UPAM, DA BO VSAJ KDO OD POLITIKOV IN ODGOVORNIH ODREAGIRAL NA TO IN NAREDIL KONEC ZGREŠENIM PROJEKTOM!

  2. gregor

    Odgovor enemu od ekokrogovcev
    Povsem verjamem da se direktorji sežigalnic pritožujejo na “konkurenco” saj je razumljivo, ker tudi NAJBOLJŠI SOSED -MERCATOR ni zadovoljen če razni Lidli in Hoferji rastejo kot gobe po dežju.Draga davkoplačevalka-gume verjetno kurijo vse dni in ne le ob vikendih.Najverjetneje je problem prevoznikov , da ne smejo ali morejo voziti ob nedeljah. Odpadi so takrat zaprti!? Me pa zelo zanima kako je v Zagorju ko tam kurijo odpake iz Sveje (svije) Polovica mesta se greje s toploto ki jo pridobivajo iz IVERIC.Sesatvni del iverice je LEPILO brez katerega ni iverke.Maldina se fiksa z drogami,pijačo in TUDI Z LEPILOM.Al so potem vsi Zagorjani zadrotani.Verjetno res ko takšne klanfe ser….!

  3. gregor

    Žarnić je ob tem dodal, da Lafarge Cement deluje po vseh evropskih direktivah in da okoljsko ministrstvo gleda širše na to preseganje omejitev delcev M10. “Leta 2009 je Lafarge cement emitiral 12 tisoč ton prahu, Termoelektrarna Trbovlje 51 tisoč ton, podjetje IGM Zagorje pa 62 tisoč ton.”
    Zgornji citat sem prenesel iz izjave za medije s stani MOP.Zdaj pa res ne vem več kdo laže?Zagorjani in “en od ekokrogovcev”-zamislite se nad IGM(Če bi prešli na plin (kot npr. IGM Zagorje) bi pa Zasavci jokali od sreče) JOČEŠ LAHKO TUDI OD ŽALOSTI!!!!!!!

  4. aaaa

    tu se ne gre za “prah”. Ja, morda res druga “podjetja” spustijo v ozračje več “prahu”, vendar ni prah tisti ki nas ubija , temveč benzen , svinec, živo srebro, itd…
    Namerno mešanje pojmov…
    (nisem ekokrogovec)

  5. aaaa

    In pa , nihče me ne bo prepričal, da je prav, da KATEROKOLI podjetje služi na račun mojega zdravja ter zdravja mojih otrok !!!
    Gregor, predlagam ti da zapustiš Trbovlje za 2-3 dni in ko se boš vrnil boš takoj ob vrnitvi začutil “dišave”..
    Naši nosovi so navajeni smradu, vendar če zapustiš Trbovlje za dlje časa in se vrneš, pa takoj začutiš pekoč smrad…

  6. gregor

    Vstopite v Google brskalnik in odtipkajte MERITVE BENZENA in takoj v prvi najdeni spletni strani odprite članek. Močno boste presenečeni. Zasavje ne izstopa oz. je primerljivo z Ljubljano in Mariborom.KJE SO AKTIVISTI V TEH MESTIH?

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */