Ponedeljek, dan D za Zasavje

Tiskovna konferenca Eko kroga

Po tem, ko je Eko krog marca dosegel sodno, julija pa tudi upravno zmago proti sežiganju odpadkov v trboveljskem Lafarge Cementu, smo Zasavci po dolgih letih lahko uživali normalno poletje brez smradu. Brez smradu … Eno samo poletje …

Na današnji novinarski konferenci v Ravenski vasi so pravnica Anja Brglez, naravovarstvenica mag. Tina Mikuš, sicer ustanovna predsednica Eko kroga, ter sedanji predsednik, Uroš Macerl, predstavili poletno dogajanje in nadaljnji potek dogodkov. Povzetek je zaobjet v izjavi za javnost D-39/11 (PDF, 161 KB).

Lafarge si pod novim direktorjem Miluchom natika navidez prijazno masko, a od svoje namere o sežigu odpadkov v zasavski dolini v resnici nikoli ni odstopil. V zadnjih mesecih je preko meja dobrega okusa povečal pritiske na vseh področjih, na tistih, ki jih novinarji razkrijejo, in na tistih, ki jih morda ne bomo izvedeli nikoli. Na eni strani so njihovi PR plačanci uredili, da se kot po tekočem traku v medijih pojavljajo intervjuji z direktorjem (1., 2., 3., itd.) in ostalimi vodilnimi uslužbenci (npr. Andrew Schmidt v Dnevnikovi prilogi Uspešni moški), v katerih sami sebe opisujejo kot človekoljubne družinske ljudi, marginalizirajo nevarnosti sežiganja odpadkov, prikrito grozijo z zaprtjem cementarne, Eko krog pa skušajo diskreditirati kot skupino prenapetežev.

Ponedeljek, 3. oktobra 2011, bo dan D za Zasavje. Takrat se ob 13h na Ministrstvu za okolje in prostor (MOP) začne še ena ustna obravnava v postopku morebitne izdaje okoljevarstvenega dovoljenja za sosežig odpadkov Lafarge Cementu. Vabilo na obravnavo (PDF, 614 KB) nam daje slutiti, da država (bolje rečeno konkretni posamezniki) Zasavju spet natikajo zanko okoli vratu.

Eko krog zahteva, da se pred kakršnokoli drastično odločitvijo naredi neodvisna in poglobljena študija o tem ali preobremenjeno zasavsko okolje in ljudje sploh še prenesemo dodatno onesnaženje. Naj povedo svoje strokovnjaki zdravstvene in meteorološke stroke ter okoljskih ved. Po več letih prerekanj je zdaj končno priložnost, da neodvisna stroka na osnovi dejstev pokaže, kdo ima prav. To bo najbolje tudi za politiko in vlado, ki se je zaradi interesov parih svojih uradnikov v letu 2009 znašla v hudih škripcih. Prepričani smo, da bo strokovna študija pokazala, da je kurjenje odpadkov v naših neprevetrenih dolinah zločin, ki se ne sme ponoviti.

Čez poletje smo pripravili dokumentacijo za kazenske ovadbe proti konkretnim uslužbencem MOP, Agencije RS za okolje (ARSO) in ZZV Maribor zaradi njihovega nevestnega dela, poneverb listin ali dejanj, ki bi lahko bila koruptivna. Zahtevali bomo tudi, da se ZZV Maribor odvzame akreditacija, saj je v preteklosti dokazano že večkrat zagrešil bistvene strokovne napake. Na podlagi preteklih izkušenj se bojimo, da bi lahko bila ravno ta in takšna ustanova vključena v strokovno presojo vplivov Lafarge Cementa na okolje, na kar ne pristajamo.

Zdaj, ko smo tudi mi lahko dihali tako, kot smo to prej gledali početi ljudi na TV, ne bomo nikomur dovolili, da nam to še kdaj vzame. Nikoli več sežigalnice! Spomin nanjo nas že žge dovolj.

4 Responses
  1. CROSS

    Tale podsekretar Miha Skubic je že večkrat spreminjal svoje odločitve o staro-novi napravi v Lafartu…kakor je pihal veter…

    Najprej je bila nova,zatem spet stara,mogoče bo sedaj spet nova naprava-peč…kdo ve…

    Saj podpisal se je tokrat pravilno…mogoče pa je takrat visel s stropa kot netopir… Oskubljeni Mihec…ali pa je protestiral…kdo ve…

    V vsakem primeru……………………….V BOJ!!!!!!!

    DOST JE BLO TEGA SRA…NJA!

  2. CROSS

    Na tejle ustni obravnavi je tudi podsekretar Skubic
    postavil na laž lafargevce,ki so vztrajno trdili,da imajo naprave za sosežig še iz prejšnjega življenja…

    Izgleda da imajo tudi na MOP-u dovolj lafarževske himne:
    Laži,laži,laži me,ti me lažeš najbolje…

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */