Medijski odziv na odločbo MOP

V sredo, 23. novembra 2011, smo društvo Eko krog, Občina Zagorje ob Savi in Krajevna skupnost Ravenska vas organizirali skupno novinarsko konferenco na temo dokončne odločbe MOP, da je naprava za sosežig odpadkov v Lafarge Cementu nova in je torej treba okoljevarstveno dovoljenje zanjo pridobivati po splošno veljavnem postopku. Dogajanje so povzeli tudi mediji.

Tiskovne konferenca Eko kroga, Občine Zagorje ob Savi in KS Ravenska vas, foto: Vukašin Šobot
Od leve proti desni: Primož Jerman (KS Ravenska vas), Boštjan Pihler in Uroš Macerl (Eko krog), župan Matjaž Švagan (Občina Zagorje ob Savi), Nina Zidar Klemenčič in Janez Stušek (odvetniška pisarna Zidar Klemenčič). Foto: Vukašin Šobot


Konference sta se udeležila tudi Nina Zidar Klemenčič in Janez Stušek iz odvetniške pisarne Zidar Klemenčič (OP ZK), ki je v odločilnem zaključnem finišu zastopala Eko krog oz. Uroša Macerla kot formalnega stranskega udeleženca v postopku pridobitve okoljevarstvenega dovoljenja za Lafarge Cement po skrajšanem postopku. To dovoljenje bi pritožbi Lafargea lahko spet vsebovalo sosežig odpadkov, a se je Ministrstvo zdaj odločilo, da je naprava nova, zato gre vloga zdaj v splošno veljavni postopek.

Na voljo so video posnetki konference, med njimi Urošev uvod in razlaga naših pravnih zastopnikov:

Nekaj poudarkov s konference:

Nina Zidar Klemenčič (OP ZK): “Odločba je izredno utemeljena. Nekdo si je moral vzeti zelo veliko časa, da je vse preštudiral, preanaliziral ter neodvisno in nepristransko odločil na edini možen način. To kaže pomemben premik v glavah ljudi, ki o teh stvareh odločajo.

Janez Stušek (OP ZK): “Če vseh 22 strani odločbe strnem na dve bistveni zadevi, je to tisto, za kar se je Eko krog ves čas boril, in sicer to, da se napravo obravnava kot novo napravo. Sprememba dnevne količine proizvodnje in sosežig odpadkov pomenita dve okoliščini, ki definirata to napravo kot novo napravo. Lafarge ima zdaj vse možnosti, da izpelje postopek tako kot Eko krog ves čas trdi, se pravi v skladu s transparentnim postopkom za napravo kot novo napravo.

Zagorski župan Matjaž Švagan: “Odločba je dokaj jasen pozitiven signal vsem institucijam, da lahko delajo korektno v skladu s slovensko in evropsko zakonodajo. Občina Zagorje ob Savi se zavzema, da delovna mesta ostanejo in se ta številka celo poveča, vendar ne na račun zdravja ljudi, pač pa na račun kapitala. Današnja odločitev je pomembna za tiste, ki še ne vedo, katera je leva in desna stran, za otroke, ki se bodo še rojevali, za naše zanamce.

Predsednik KS Ravenska vas Primož Jerman: “Leta 2003 je bilo dogovorjeno, da krajevna skupnost zagotovi merilno mesto v zaselku Zelena trava, Lafarge Cement pa plačuje in nam razlaga meritve. To se je zgodilo samo enkrat, za prvo tromesečje, kasneje pa zaradi zelo slabih rezultatov in zato, ker na naša vprašanja niso znali odgovoriti, tega ni bilo več. Do danes teh meritev nismo dobili uradno. V današnjem času je telefon, avto, televizija, elektrika samoumevna stvar, čist zrak pa nam tukaj predstavlja nek luksuz, kar se mi zdi popolnoma nerazumljivo.

Aktivist Eko kroga Boštjan Pihler: “Boj za osnovne pravice je trajal sedem let. V ta boj smo šli lahkih nog, odločeni, da gremo do konca in ne glede na to ali smo komu všečni ali ne. Up v Zasavju je, ni več obupa. Odvetniška pisarna Zidar Klemenčič se je angažirala bolj ali manj pro bono. Danes smo na točki, kjer se od Lafarge Cementa ne zahteva nič drugega kot to, da se postopek pelje po normalni poti naprej. Nihče ne zapira Lafarge Cementa, niti ga ne omejuje. Lafarge Cement bo morda celo lahko sežigal odpadke, a do tega dovoljenja bo prišel po postopku, ki Evropski uniji pritiče – po normalnem postopku. Uvedeni bodo normalni standardi, ki se za neko okolje spodobijo. To je vse. Gre samo za spoštovanje zakonodaje.

Predsednik Eko kroga Uroš Macerl: “Hoteli smo, da se vključi javnost, da se pravilno določi vplivno območje, da se naredi ocena vplivov na okolje, kot povsod, kjer se uvaja neka nova tehnologija. V tako oceno vplivov na okolje je absolutno treba vključiti okoljevarstveno, hidrometeorološko in zdravstveno mnenje; vse to so v tem postopku z odločbo /prejšnjo/ zavrnili. Bili smo prepričani in smo še danes: ko bo postopek stekel po zakoniti poti, dovoljenja za sosežig odpadkov Lafarge ne bo dobil. V tej dolini je sprejemljiv samo najčistejši energent.

Objave v medijih:

Več informacij je v posnetku konference.

5 Responses
  1. joži

    ODKRIT JE KRIVEC ZA ONESNAŽENI ZRAK
    Če se ne bi več usedli v avto?
    Aktualno – sreda, 30.11.2011Tekst: Brane Šalamon

    Megla, ki v zadnjih tednih prekriva večji del Slovenije, je razlog, da postaja življenje vse bolj ogroženo. Agencija Republike Slovenije za okolje je ponovno opozorila, da so v novembru ugotovili povišane koncentracije prašnih delcev v zraku, ki so škodljivi za zdravje. V zimskem času imajo na te povišane koncentracije delcev PM10 velik vpliv slabše vremenske razmere oziroma šibki vetrovi in temperaturne inverzije, ki so značilni tudi za letošnji november. Koncentracije delcev PM10 oziroma trdnih delcev v zraku skoraj povsod po Sloveniji v novembru presegajo z zakonodajo predpisano povprečno dnevno mejno vrednost, ki znaša 50 mikrogramov na kubični meter zraka.
    Kritično po vsej Sloveniji
    Pojav je skoraj običajen, saj se kakovost zraka v hladnejših mesecih izrazito poslabša, kar je posledica prometa, v času kurilne sezone pa predvsem uporabe starih kurišč v gospodinjstvih. Najbolj kritično je tudi tokrat v Zasavju, poleg Zagorja, kjer je bila prekoračena mejna vrednost 51 dni, so tudi Murska Sobota, kjer so imeli 45 takšnih onesnaženih dni, Novo mesto in Trbovlje s po 43 dnevi, Celje z 42, Maribor z 41 in Ljubljana s 37 kritično onesnaženimi dnevi. Evropska zakonodaja določa, da je mejna vrednost izpustov prašnih delcev lahko le 35 dni na leto in sedaj nam zaradi izredno slabe kakovosti zraka grozi tožba evropske komisije.
    Po vsej Sloveniji je veliko nezadovoljstva zaradi onesnaženega zraka, še posebno veliko nezadovoljstvo pa je v Zasavju, kjer je večina prepričana, da so največji krivec za povečanje koncentracije trdih delcev v zraku tamkajšnji industrijski obrati. Trboveljski Lafarge Cement, ki se ga pogosto označuje kot glavnega onesnaževalca v Zasavju in tudi v Sloveniji, pa glede na javno dostopne podatke meritev kaže drugačno sliko. Meritve izpustov prašnih delcev so pokazale, da stopnja onesnaženosti zraka s prahom v Zagorju in Trbovljah ni odvisna od tega, ali tovarna obratuje ali ne. Še več, saj količina izpustov prašnih delcev iz cementarne zajema le majhen delež celotne koncentracije v ozračju, kar je pomenljiv podatek, glede na to, da se z največjimi ravnmi onesnaženja soočajo ravno v Zasavju, še posebno v Zagorju.
    Problem je pri vas doma
    Strokovnjaki ponovno opozarjajo na letos zaključeni triletni evropski projekt APHECOM, ki je analiziral vpliv onesnaženega zraka na zdravje ljudi. Znanstveniki so se posvečali predvsem študiji vpliva prašnih delcev na prebivalce 60 evropskih mest in ugotovili, da emisije prašnih delcev izvirajo predvsem iz prometa ter kurjenja biomase in ne iz industrije, kot je prepričana večina. Pri cestnem prometu so vozila z dizelskim motorjem tista, ki povzročijo največ emisij prašnih delcev na prevožen kilometer, in zanimivo je, da se še vedno vse več voznikov navdušuje nad avtomobili z dizelskim motorjem. V zadnjem obdobju je sicer vedno več razprav o zamenjavi “starih” avtomobilskih motorjev z “novimi”, vendar bo prehod na avtomobile s sodobnejšimi in čistimi motorji dolgotrajen, kaj šele prehod na uporabo alternativnih prevoznih sredstev namesto avtomobila.
    Med učinkovitimi metodami, ki dajejo hitrejše rezultate, je rešitev problema individualnih kurišč, saj so evropski strokovnjaki ponovno opozorili na problem onesnaženja s prahom, ki ga prispevajo individualna kurišča. O njih pri nas premalo razpravljamo in če sodimo po zadnjih podatkih, bi lahko na kakovost zraka in posledično našega zdravja v veliki meri vplivali predvsem sami.
    Poznavalci opozarjajo, da bi bilo treba zelo hitro razmišljati o zamenjavi starih kurišč v gospodinjstvih s sodobnejšimi, čeprav so poglavitni vzroki onesnaženja s trdimi delci tudi emisije iz prometa, v preteklosti so bili med razlogi tudi gradbišča. Slednjih je vse manj, zato pa promet pomeni največji vzrok čezmejne koncentracije trdih delcev v zraku. V mnogih evropskih mestih so se odločno lotili zmanjšanja gostote osebnih vozil v mestnem prometu in v mnogih mestih pospešujejo rabo javnega prevoza. Ukrep uvajanja dajatev za vstop z osebnim avtomobilom v mestna središča v javnosti povsod, kjer ga predlagajo, dviguje največ prahu, vendar je očitno, da brez tega ne bo šlo. V filipinskem glavnem mestu Manila so na primer ugotovili, da sta tamkajšnja dva milijona avtomobilov v mestu kriva za 80 odstotkov onesnaževanja zraka. V Kaliforniji pa so ugotovili, da težki tovornjaki z dizelskimi motorji povzročijo 5000 prezgodnjih smrti.
    Akcije po vsem svetu
    Sodeč po zadnjih raziskavah je največji problem vse gostejši in neprimerni promet, vzrok, na katerega ne moremo vplivati, pa je slabo prevetrena oziroma prepihana pokrajina. Takih problemov se ne zavedajo samo strokovnjaki pri nas, ampak tudi v tujini.
    V svetu poskušajo reševati probleme onesnaženega zraka tudi na neobičajne načine. V Londonu so se letos lotili reševanja problema tako, da ponoči ceste pobrišejo in “namažejo” s snovjo, podobno lepilu, ki naj bi pri tleh zadržala trde delce, ki sicer uidejo v zrak. Mednarodni in neprofitni Blacksmith Institute iz New Yorka, ki se ukvarja z odpravljanjem problema onesnaževanja okolja, je pripravil celo vrsto predlogov, ki jih sedaj poskušajo uresničiti predvsem v ZDA.

    Podobne stvari pišeji tudi v e-revir ju.
    POGLEJ GA NO ZLOMKA. PA GA IMAMO
    Naj mi avtor oprosti ampak ni šlo drugače kot da naredim copy-paste
    lp
    Joži

  2. Boštjan Pihler

    Glej glej, “Joži” ne premore drugega kot kopirati tuje neumnosti. Kako prozorno je vse skupaj. Lafarge Cement in ARSO se sedaj preko različnih kanalov trudita zavajati javnost, da je eko-aktivizem proti najhujšemu onesnaževalcu v Zasavju neutemeljen. To počneta s pomočjo trdih delcev v zraku in posiljene enostranske interpretacije tega okoljskega problema. V stilu, Lafarge Cement stoji, torej bi moralo biti Zasavje čisto, sicer so vas eko-aktivisti nategnili. Kakšen idiotizem. Kot da je kdo kdaj rekel, da se z zaustavitvijo Lafarge Cementa prenehajo vsi problemi z zrakom v Zasavju. Nadalje, kot da ni bilo dokazano, da 23 % prašnih delcev v Trbovljah izvira iz Lafarge Cementa, kar pomeni, da jih je sedaj približno toliko manj, kot če bi Lafarge Cement obratoval – takrat bi šele bilo sranje. Še nadalje, kot da Lafarge Cement ne skriva podrobnih podatkov o njegovem direktnem vplivu na zunanji zrak v Ravenski vasi, razlog za skrivanje pa navedel, da so ti podatki preveč obremenjujoči za Lafarge Cement. Verjetno se vsi, razen “Joži” in podobnih, strinjamo, da bi ti podatki največ povedali o onesnaževanju Zasavja s strani Lafarge Cementa. In, nenazadnje, kot da so vsi prašni delci enako nevarni; tako na eni strani tisti iz Lafarge Cementa, ki so obremenjeni z rakotvornimi organskimi spojinami (pazite, Lafarge Cement je imel 20 krat povišano mejno vrednost za TOC!) in težkimi kovinami, kot na drugi strani tisti iz IGM-a, za katere so na predstavitvi projekta Zdravje za Zasavje poudarili, da so praktično inertni, torej veliko manj škodljivi, ker zaradi uporabe čistega goriva (plin) niso obremenjeni s strupenimi organskimi spojinami in težkimi kovinami. Ok, zdravi vem, da niso ampak to so izpostavili zdravniki (“Joži” bo to težko prebolel/a).

    Drugače pa, “Joži”, kar pogumno naprej, mogoče pa bodo vse te neumnosti, ki si jih kopiral/a, prišle prav v novem postopku izdaje okoljevarstvenega dovoljenja Lafarge Cementu. Postopku, ki bo sedaj normalen in nič več skrajšan, nič več privilegiran.

  3. joži

    Jaz sem Joži in prosim brez ” :se mi je pač zalomilo, ko sem vnašala podatek in sem uporabila mali j. Nisem toliko premožna, da bi najela pametne “strokovnja(č)ke”da mi razsvelijo mojo neznanost-nestrokovnost in moram verjeti tisti info ki jo dobim-preberem.Sem pač uporabila moderno tehnoligijo in uporabila copy-paste da bodo tudi naključni bralci foruma v Sloveniji videli , da nimamo v Zasavju le enega grešnega kozla in , da so to dokazali v NEODVISNI INŠTITUCIJI.
    EKO AKTIVISTI:VAŠE DELOVANJE MORA SEČI DLJE KOT SEŽE POGLED DO PRVEGA SOSEDA ( ki je morda celo V SOSEDNJI OBČINI.
    In Boštjan to niso neumnosti(kot se vam je zapisalo v prvi vrsti komentarja) le pogledati je potrebno globalno t.j. ŠIRŠE
    Pa čisto ozračje v prašnem Zagorju še naprej vam želi
    Joži

  4. Boštjan Pihler

    Kakšno sprenevedanje s strani “Joži”, ko pa je že na spletnih straneh Eko kroga dovolj dokazov, da pogled eko-aktivistov seže dlje od “prvega soseda”. Je pa seveda res, da se v daleč največji meri ukvarjamo z Lafarge Cementom, tj. onesnaževalcem, ki se je lotil Zasavju najnevarnejšega projekta (sežig nevarnih odpadkov) in ki je najbolj grenil življenje v Zasavju (številni klici na pomoč, protestni shodi …). Si predstavljate, Lafarge Cement je neprevetrene zasavske doline z organskimi spojinami zastrupljal v obsegu dvajsetih (!) sežigalnic odpadkov. Naše delo je torej povsem logično. Kot volonterjem nam seveda zelo malo časa in energije ostane za še kaj drugega. In potem se ti najde nekdo, ki ti to zameri. Kako bedno. Namesto ukvarjanja z zamerami “Joži” in podobnim priporočamo, da energijo raje usmerijo v reševanje tistega okoljskega problema, ki njo/njega/njih najbolj boli.

    Za razliko od “Joži” je nam vseeno, v kateri občini stoji onesnaževalec (je to bližnji ali daljni sosed), nas zanimata le razširjenost in jakost njegovega negativnega vpliva.

    In če končam, kjer sem začel, bistvo te korespondence je v resnici v tem, da “Jožin” pogled in domet ne sežeta dlje od ščitenja Lafarge Cementa.

    Aja, še to, ko bom ugotovil, da narekovaji pri “Joži” niso na mestu, jih seveda ne bom uporabljal.

  5. CROSS

    Mogoče je piarju z lafarža zmanjkalo papirja za novo zimsko izdajo cajtnga LC tim.pa se je odločil s svojem pisanjem onesnaževati na straneh Eko O…

    S svojim delom-pisanjem glasila LC Tim je namreč pomagal Skubicu oziroma MOP-u,da sprejme pravilno odločitev o nesežiganju nevarnih smeti…
    zabil si je avtogol…zato se čudim,da ga na šihtu še gledajo…

    Zato…najlepša hvala,andrejček,da si nam pomagal…ohranili te bomo globoko v…spominu…
    pa še kaj napiš,da nam ne bo dolgcajt čez dolge zimske dni…ah,raje ne…

    Vsem EKO O želim lep veseli december…brez lafarga…

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */