Prijava

Novembrski protest pred vlado RS

31. Oktober, 2010

Eko krog, Civilna iniciativa Trbovlje in Občina Zagorje ob Savi vabimo na PROTESTNI SHOD proti sežiganju odpadkov, v Ljubljano pod sloganom “DOST’ MAMO! Zadnji mirni protest Zasavcev v Ljubljani”, v sredo 10. novembra 2010 ob 17h v Ljubljani pred Vlado RS.

Plakat z vabilom na novembrske demonstracije
Plakat z vabilom na novembrske demonstracije.

Aprila 2009 je država Lafarge Cementu izdala sramotno okoljevarstveno dovoljenje, v katerem mu je dovolila sosežiganje nevarnih odpadkov (t.i. “alternativnih goriv”) in večkratno preseganje emisij, kakršne imajo celo sežigalnice. Lafarge je, z izrecnim privoljenjem države, danes prvi v Sloveniji po emisijah benzena in nekaterih težkih kovin. Trboveljčani so imeli že pred sosežiganjem odpadkov 3× večjo možnost, da umrejo pred 65. letom, v primerjavi, denimo, s prebivalci Logatca. Zadosti!

Zadosti imamo nenehnega dokazovanja, da je črno res črno in hinavščine velikih onesnaževalcev in tožarjenja Evropski komisiji in olimpijskih stopničk po onesnaženosti in zaničljivega odnosa do javnosti in dolgotrajnih dodatnih študij in črne prihodnosti in poslovanja brez dovoljenj in izpadov merilnih naprav in pokvarjenih politikov in sežiganja nevarnih odpadkov v neprevetreni dolini in navidezne inšpekcije in nespoštovanja pravnega reda EU in prelomljenih obljub in vojnih dobičkarjev pred našim pragom in metanja peska v oči in absurdno tragikomičnih omejitev in nenehnih podtikanj in uradnic z žlahto v cementarni in prezrte ljudske volje in obratovanja na črno.

Zadosti imamo čakanja, da nam bo pomagal kdo drug. Nihče nam ne bo pomagal, še večina tistih, ki se nam na ulicah pritožujete zaradi smradu in bolezni, ni pripravljena žrtvovati enega samega popoldneva za odločno in glasno sporočilo premierju, da je zdravje vaših otrok pomembnejše od tega, da lahko prijateljsko klepeta s Sarkozyjem in družino Clinton! Kaj boste odgovorili otroku, ko vas bo čez 10 let vprašal, zakaj vas ni bilo zraven, da bi nas bilo več? »Joj, utrujen sem prišel iz službe, pa Big Brother slavnih sem moral gledat! Zato imaš danes ti astmo, mamice pa že dve leti ni več …«

To bo zadnji miren protest, ki ga bo organiziral Eko krog. Vsi Zasavčani in Nezasavčani, ki simpatizirate z nami, ste vabljeni, da se nam pridružite, da mirno, vendar jasno in glasno zaukažemo vladi Republike Slovenije, da naj dokaže svojo suverenost in legitimnost na ozemlju Zasavja in takoj ustavi sežiganje odpadkov v Lafarge Cementu Trbovlje! Če se tako odloči, lahko ARSO prekliče okoljevarstveno dovoljenje že naslednji dan.

Vendar mora biti sporočilo vladi podprto s tisočimi, na stotine jih je bilo lani premalo. BODITE ZRAVEN! Mogoče bo to najpomembnejša stvar, ki jo boste naredili zase in za svoje otroke.

Organiziran je brezplačen povraten avtobusni prevoz. Za prijavo predhodno pokličite na:

 • Zagorje: 03-56-55-705 (delavniki od 7h do 15h) ali 031-870-618 (non stop) – odhod ob 15.30;
 • Trbovlje: 040-454-425 – odhod ob 15.30 izpred Komunale, postaji pri Občini in pri NLB;
 • Hrastnik: 031-797-888 – odhod ob 15.15.

Bodimo složni! Vsak zase smo Zagorje, Trbovlje in Hrastnik – skupaj smo Zasavje! In Zasavju tega ne bo počel nihče! Nič več.

35 komentarjev na “Novembrski protest pred vlado RS”

 1. EKO KROG » Blog Archive » Novinarska konferenca pred protestnim shodom pravi:

  [...] Danes ob 10h je v prostorih Občine Zagorje potekala skupna novinarska konferenca, na kateri so organizatorji predstavili razloge in scenarij za protestni shod danes teden. Javnosti so predstavili tudi “štafeto norosti”, maketo zavozlanega dimnika, ki jo bodo tekači 10. novembra ponesli v Ljubljano premierju Pahorju in mu s tem sporočili: “Ta NOROST z Lafarge Cementom SE MORA KONČATI TAKOJ!”. [...]

 2. Peter Rondaij pravi:

  Popolnoma podpiramo vaše prizadevanje za zdravo okolje in prihodnost vaših otrok!
  V Ljubljani za Bežigradom se stanovalci Fondovih se prizadevamo za znosno okolje brez pozidave zelenih površin v našem naselju. Poskušali bomo priti v čimvečjem številu. Tudi mi imamo dost tega kar se dogaja v Sloveniji. 10.11 ob 16.00 je 1. seja ČS Bežigrad. Poskušal bom pravočasno priti.
  Ustavimo te norosti v Zagorju in drugod.
  Pozdrav,
  Peter Rondaij, svetnik ČS Zelenih Slovenije

 3. PROTESTNI SHOD proti sežiganju odpadkov | dajana & co. - pravi:

  [...] Slika je od tu AKPC_IDS += “45312,”; Posted in Dajana, Družba [...]

 4. ana kos pravi:

  Podpiram take akcije!

  In zelo si želim, da bi prišlo to v zavest državljanov sploh.

  Tudi na krese, ki jih ljudje kurijo, ponekod zmečejo vso možno šaro …

  Ko sem vprašala nekoga v občinskem vrhu, je rekel, da je možna samo prijava, da druge poti ni … jaz namreč sem rekla, da bi komunala v svoja obvestila lahko dala podrobnejše informacije o tem, kaj sploh spada na kres … Ljudje kurijo gume, embalaže od bal sena, plastiko, fotelje … :-(

 5. EKO KROG » Blog Archive » Eko koncert pred protestom pravi:

  [...] Na koncertu boste izvedeli, zakaj morate v sredo, 10. novembra 2010, nujno na protest v Ljubljano. Ob glasbi in kratkih predavanjih med menjavo bendov boste izvedeli tudi, kaj je to “Štafeta norosti” in zakaj jo bomo ob demonstracijah predali našemu ljubemu predsedniku vlade, skupaj s sporočilom: “Ta NOROST z Lafarge Cementom SE MORA KONČATI TAKOJ!”. [...]

 6. Milena pravi:

  Podpiram protest.Ne najdem pa podatka, kje je izhodiščna točka za tek “štafete norosti” in čas začetka. Lep pozdrav, Milena.

 7. Dejan Gerčar pravi:

  Vojna Trbovlje:Zagorje, ni več za dodati. Drugi se bojijo Zasavja, zato ga bodo uničili.

 8. Damjan pravi:

  Se vidimo! Pridem z ženo in starši.

 9. DOST’ MAMO ČRNE PRIHODNOSTI! | www.ujet.si pravi:

  [...] – http://www.ekokrog.org/2010/10/31/novembrski-protest-pred-vlado-rs/ [...]

 10. EKO KROG » Blog Archive » Trasa sredinega teka pravi:

  [...] Del sredinega protesta je tudi “Štafeta norosti”, v katerem bomo zavozlan štafetni dimnik s tekom prenesli iz Zasavja do Ljubljane in ga predali premierju Pahorju. [...]

 11. gregor pravi:

  Pozdravljeni svi avtorji člankov in slučajni bralci
  Povem vam, da so člani eko kroga , civilne inicijative in njihov mecen Švagan največji in najbolj zagrizeni Slovenci v pravem pomenu besede. To pa zato ker se striktno držijo slovenke prepoznavnosti po izreku NAJ SOSEDU KRAVA CRKNE. Namesto da se trudijo zapreti delovna mesta naj s svojo aktivnostjo priskočijo na pomoč k reševanju vsevečjega problema- zasičenosti naše domovine z odpadki.Pa naj zbirajo sredstva za postavitev dodatnih čistilnih naprav, če so prepričani, da sedanje naprave na zadovoljujejo zahtevam po čistem okolju. Kolikor spremljam vse podobne organizacije od Greepeaca naprej, se vsi trudijo nekaj zapreti, nihče pa ne ponudi rešitve. Zasavčani odlagajo svoje odpadke na deponiji CEROZ, kar je daleč od oči in nosu zgoraj omenjenim. Zanimivo bi bilo videti njihove nosove, če bi se ponovil Neapelj. Važno je, da imamo pred svojim pragom pometeno. Aktivisti in ostali istomišljeniki začnite kampanijo za čisto okolje na drugem koncu. Poglejte koliko gum in ostale plastike “ostane za vsakim posameznikom”. Borite se za brezplačne avtobusne in železniške prevoze(da se na bomo v slušbo vozili vsak s svojim avtom),v trgovinah naj izložijo plastične nosilne vrečke, pijače naj bojo v stekleni (reciklirni)embalaži, nagrobne sveče brez plastičnih lončkov in še mnogo drugih primerov bi se našlo za ohranitev čistega okolja. RAZMISLITE KJE BOSTE DELOVALI ZA ČISTI JUTRI

 12. Uroš R. Drnovšek pravi:

  g. Gregor v prvi točki ste se zmotili.
  Zasavci ne želimo, da komu krava crkne in to sploh ni problem sosedskih odnosov, kot bi radi prikazali vi.
  Te izjave plasira v javnost Lafarge cement Trbovlje (LCT), da bi sprl nas Zasavce med seboj in na žalost mu to dobro uspeva.
  Preberite si še enkrat komentar Občana. Več o tem nima smisla zapisati.

  V drugi točki ste zadeli v črno!
  Naša vrla država prav na preventivi nič ne naredi. In ker ji je LCT ponudil zelo ‘elegantno’ rešitev, da se znebi odpadkov je to pograbila z obema rokama in šla celo preko zakonov in omejitev EU, da je lahko izdala dovoljenje.
  Prebivalci Zasavja pa naj ‘crkujemo’ na obroke.
  Zasavci zahtevamo od države, da probleme rešuje v smeri trajnostnega razvoja. Naša regije je bila v zadnjih stoletjih izčrpavana od kapitalistov in komistov. Ni pomembno kdo je bil na oblasti in kakšen je bil družbeni sistem. Nonstop so se izkoriščali naravni viri v Zasavju v dobro celotne države. In kaj smo dobili v zahvalo. Brco v rit. Še več umazane tehnologije. Dobički so pa vedno končali drugje!!!

  Seveda ne moremo pričakovati v Zasavju visokotehnoloških podjetij, ker ni ustreznega kadra. Kadra pa ni, ker bežijo iz teh krajev še tisti, ki jim uspe doštudirat v Ljubljani ali Mariboru. In tako se vrti krog izkoriščanja in umazanije.
  In tega MAMO DOST!!!

  Ne dvomim, da v Eko krogu razmišljajo oz. bi se z veseljem ukvarjali z reševanje problemov, ki ste jih nakazali. Žal pa je zelo malo ljudi, ki bi bili pripravljeni izkoristiti svoj prosti čas in tudi denar, da bi se zadeve premaknile v smeri trajnostnega razvoja. Trenutno je v Zasavju najhujši in najbolj nevaren onesnaževalec Lafarge Cement Trbovlje.
  Glede na število aktivnih članov društva Eko krog je že čudež to, da so vložili noro veliko svojega časa in energije, da so aktivirali nas apatične državljane, da se postavimo za svoje pravice tudi na področju čistega in zdravega okolja in za svoje zdravje in zdravje naših otrok.
  Tudi sam sem se pridružil Eko krogu prav zato, ker sem uvidel, da ti ljudje potrebujejo pomoč pri svojem požrtvovalnem delu.
  Nič g. Gregor ne nastane samo od sebe in nič se ne zgodi samo od sebe. Vedno je potreben nekdo, da zadeve premakne iz prave smeri in nekdo da jih zopet usmeri v pravo smer.
  Prav zato nas je vse več tistih, ki smo to uvideli in se pridružujemo Eko krogu.
  Tudi vi g. Gregor ste dobrodošli, če želite izstopiti iz vrtiljaka sodobne sebične družbe in kaj narediti za širšo skupnost.

  Na žalost se je v naši državi gospodarski krizi pridružila še kriza kriza duha, ki je bolj nevarna od same ekonomske krize.
  In posledično v tem gnilem duhu deluje tudi sedanja vlada (tudi prejšnje niso bile dosti boljše, da ne bo zamere) gladko ignorira vse okoljske nevladne organizacije in njihove pobude (glej http://www.focus.si/index.php?node=136&id=956 ).
  Počasi očitno tonemo v razkroj družbe in ko bo prišlo dno bodo posledice krvave, to pove zgodovina in marsikaj od zgodovine Slovenije se je že začelo v Zasavju prav zato, ker so bile tu socialne stiske vedno velike, uporniški duh pa močan.

  Za konec: Multinacionalka Lafarge je dejansko izumila ta način odstranjevanja odpadkov v ZDA in ga uspešno in pospešeno izvaža drugim, ker v ZDA tečejo civilne tožbe proti korporaciji Lafarge zaradi zastrupljanja okolja in ljudi.

 13. Gorazd pravi:

  GREGOR – se strinjam s teboj. Do neke mere. EKO krog se bori za čisti zrak 30000 zasavčanov in jih pri tem podpiram. Vse kar sem dobil od tega zasavja do sedaj je astma in alergije. Zdravje se mi je poslabšalo precej. Tole društvo se je odločilo da bo rešilo konkreten problem konkretnih ljudi in to zasavci smo – in IMAMO DOST!

  Če smo že pri kravah itd… povej kaj je boljše… povečati profit kurčeve cementarne zaradi njene “obstranske” nove dejavnosti za nekaj miljonov ALI uničiti zdravje vsaj 10000 ljudi in s tem povečati luknjo v zdravstveni blagajni slovenije za, verjemi, mnogokratni faktor tistega dobička???

  BTW – Cementarna je imela profit že PRED sežigalnico in z več zaposlenimi ljudmi kot jih ima sedaj! KDO BO SEDAJ BREZ DELA???

  CEROZ in KEMIČNA sta naslednji svinjariji ki se dogaja (zato je pa naš, hrastniški župan raje tiho!). A ti veš kak “lepi” modrikasti dimek se vije po naši hrastniški luknji? Seveda pa niso nič krivi če jim kaj klora uide…

  Kot sem že povedal se strinjam s teboj zaradi splošnih odpadkov in bi lahko še več naredili na to temo.

  SI MOGOČE POMISLIL DA BI ŠE V VAŠEM KRAJU NAREDILI KAJ V TAKŠNI SMERI??? Recimo še kakšen EKO krog???

  BTW, sem zasavčan, NISEM ČLAN EKO kroga, verjetno nikoli ne bom, mi pa VELIKO POMENI ZDRAVJE, zato jih bom sedaj in verjetno še kdaj PODPRL PRI SHODU!!!

 14. Vabilo na protestni shod proti sežiganju odpadkov v Zasavju “DOST’ MAMO!”  | Cafe Open pravi:

  [...] Več si lahko preberete tukaj. [...]

 15. en od ekokrogovcev pravi:

  Gospod Gregor, izgleda, da niste prebrali knjižice, ki smo jo delili po zasavskih gospodinjstvih. Tam trdimo točno to, kar trdite vi- da je mogoče problem odpadkov reševati SAMO TAKO, da jih manj proizvajamo! Ampak komu bo to v interesu? Lafargeu sigurno ne! Oni so investirali veliko denarja v to, da so prilagodili proizvodnjo za kurjenje odpadkov in če bi ljudje proizvajali manj odpadkov bi bil Lafarge v velikih škripcih saj bi ostal brez poceni energenta. Trenutno namreč kuri zelo poceni in zelo strupeno svinjarijo (po nekaterih podatkih dobijo za kurjenje celo plačano) namesto da bi kuril dražje (a bolj sprejemljive) energente.

  Ta svet je postal absurden. Ko smo se v naših raziskovanjih pogovarjali tudi z direktorji sežigalnic (pravih sežigalnic- ne cementarn, ki sosežigajo) so nam ti povedali, da so zelo jezni na Cementarne, ker jim odžirajo posel. Prav zaradi cementarn, ki pokurijo enormne količine odpadkov ostajajo brez posla in dobijo za sežiganje tudi do 10x nižjo ceno kot “v zlatih časih”. Potrebe cementarn po teh “alternativnih kurivih” so tako enormne, da so nevarni odpadki postali celo iskano blago!
  Narobe svet! Če bodo odpadki ISKANO blago, potem jih bodo proizvajalci tudi več proizvajali. To je osnovni princip kapitalizma. Proizvajalci (bodočih) odpadkov bodo še več proizvajali, po drugi strani pa bodo sežigalnice služile z uničevavanjem… mi bomo pa to plačevali tako z zdravjem kot z denarjem.

  Kako bomo torej s sežiganjem karkoli rešili!?!?

  Za reševanje problema odpadkov obstaja veliko zelo dobrih, alternativnih rešitev- žal pa nobena od njih ne prinaša dobička, zato jih seveda nobena firma ne bo naglas reklamirala oz. se s tem ukvarjala.

  Glede tega naj “Sosedu krava crkne”- bolje, da njemu crkne krava kot da umirajo naše družine in otroci!
  V tem primeru seveda krava ne bo crknila- samo malo manj jo bodo molzli. Lafargeovi dobički namreč kažejo, da bi brez težav prešli na bolj sprejemljive energente. Dobičkonosnost podjetja bi res precej padla in francoski lastniki ne bi bili tako veseli. Ampak še vedno bi cementarna poslovala z dobičkom! Iz nje bi vseeno še dovolj izmolzli. Ampak sožitje z okoljskim prebivalstvom, ter zdravje prebivalcev in delavcev pa tudi nekaj štejeta (ampak žal ne za Francoze, ki živijo nekje daleč).

  To, da naj bi mi zbirali denar za Lafargeove filtre zato, da bi potem na naš račun Lafarge v miru pobiral še večje dobičke pa… upam, da se zavedate kako absurden je vaš predlog…

  Sploh pa v Lafargeu trdijo, da so naredili VSE kar se da. To pomeni, da njihov proizvodni proces enostavno ni prilagojen temu, da bi lahko vanj vključili kakršnekoli nove filtre. Gre namreč za 130 let staro cementarno- če bi želeli narediti res moderno cementarno, bi jo verjetno morali podreti in narediti na novo. Že z obstoječima napravama s katerimi odstranjujejo žveplovega dioksida in dušikovih oksidov imajo veliko problemov (pogosti izpadi). Za uvajanje novih filtrov (kar bi mi seveda zelo pozdravili) zato verjetno ni ekonomske upravičenosti, saj bi takšna nadgradnja proizvodnje preveč stala.

  S prehodom na (kvaliteten!) premog bi z obstoječo odžveplealno napravo rešili večino problemov.
  Če bi prešli na plin (kot npr. IGM Zagorje) bi pa Zasavci jokali od sreče

  En mali Eko krog seveda ne more rešiti vseh problemov tega sveta! Lahko pa pometemo pred svojim pragom.

 16. gregor pravi:

  Vse se mi zdi, da nabolj bode v oči profit. Profit, ki si ga nekdo ustvari na račun drugih – boli. Zakaj si nebi podali roke in družno ustvarili lepši svet brez odpadkov. Vem, da je to GLOBALNI problem vseh, ki ustvarjamo smeti-stopimo skupaj recimo bobu bob in brez podlih podtikanj z ene ali druge strani ZMANJŠAJMO KOLIČINO SMETI. Zelo podobno mi deluje sistem v avtomobilski industriji-naftni lobij zaradi svojih interesov zavira razvoj avtomobilov na električni pogon.Preneseno v drugo področje se bere takole-proizvajalci pijač se držijo kot pijanec plota in ne bodo zamenjali plastične embalaže ker je njim tako lažje(ni povratne embalaže) in manj skrbi. Seveda je podobnih primero nešteto pa kaj bi razglabljal, ko pa jih sami dobro poznate ,le spomniti sem vas hotel, da je vse skupaj en k….v ZAČARAN KROG.Trenutno se omenja samo cemetarna-NE NI SAMO CEMENTARNA ONESANŽEVALEC V ZASAVJU. Kot je rekel Gorazd vsepovsod so onesnaževalci in za vse velja enako.
  ” CITAT ” To, da naj bi mi zbirali denar za Lafargeove filtre zato, da bi potem na naš račun Lafarge v miru pobiral še večje dobičke pa… upam, da se zavedate kako absurden je vaš predlog…

  Ne bi gradili filtre samo za francoski kapital. Delajmo v prid vseh Slovencev,od Maribora (Talum) do Kopra, od Jesenic (železarna)do Krškega NUK).Brez fige v žepu se bo marsikaj naredilo.

 17. EKO KROG » Blog Archive » Navodila za jutri pravi:

  [...] Jutri na protest v Ljubljano potuje ogromna množica Zasavčanov. Mnogi potujejo z osebnimi avtomobili, naši študentje in zaposleni ter somišljeniki z vseh strani Slovenije pa nas čakajo pred vlado. [...]

 18. davkoplačevalka pravi:

  Gregorju@ Mimo sežigalnice se vozim vsak dan ! V Trbovljah sem rojena in spominjam se časov “debelih krav “,ko so se prevozniki dobesedno prerivali v vrsti za cement. Tudi kompozicije vlakov so komaj uspeli polniti, tako veliko povpraševanje je bilo po cementu. Sedaj pa je slika drugačna. Dvorišče sežigalnice je v petek polno odpadnih gum,v ponedeljek pa popolnoma prazno. Cel vikend kurijo kot nori, domačini ,pa moramo dihati ker pač nimamo denarja,da bi se umaknili v Strunjan ! Veš, če bi bilo vse skupaj korektno,bi to sežigalnico imeli že zdavnaj na Elizejskih poljanah, najmanj pa v Ljubljani ! Pravi profit pa je v Franciji in v Ljubljani,nam pa ostaja uničeno okolje in kopica rakavih bolezni !

 19. EKO KROG » Blog Archive » Posnetek koncerta “Dost’ mamo” pravi:

  [...] pod Vse, Dogodki Možno se je narociti na RSS RSS 2.0 Lahko pustite komentar, ali pa naredite trackback na vašo stran. « Trasa sredinega teka Navodila za jutri» [...]

 20. Nenavadna novica » Danes PROTESTIRAMO! – zdravje Zasavčanov so prodali kapitalu! pravi:

  [...] http://eveningstar.blog.siol.net/2010/11/10/danes-protestiramo-zdravje-zasavcanov-so-prodali-kapitalu/ [...]

 21. CROSS pravi:

  GREMO V LUBLANO!!!!!!!!!!!!!!!BOLANO………..

 22. Dost’ Mamo – Štafeta norosti – protestni shod Zasavcev proti sežiganju odpadkov | had blog pravi:

  [...] Več o samem protestu si lahko preberete na spletni strani Eko Krog – Novembrski protest pred vlado RS, med drugim je nekdo v komentar zapisal tudi tole: govori se,da bi bilo poleg lafaržovskega dimnika potrebno zadrgniti tudi manekena, samovšečnega, narcisoidnega, prepotentnega, morilca zasavcev… [...]

 23. Gorazd pravi:

  @Gregor – nekje je treba začeti in glede na to da je politiki prav malo mar smo zasavci naredili prvi korak k mogočemu lepšemu, predvsem bolj zdravemu jutri! Cementarna je samo en od mnogih osnaževalcev v zasavju in s sežigalnico največji in po več 10 letih imamo tega dost!

  Zdej, okoli kapitala – sežigalnica naj bi prinašalo okoli 5mio dobička in pri tem najverjetneje uničila zdravje par 1000, mogoče celo 10000 ljudi. To državo stane…

  TOREJ – ALI IMA DRŽAVA ŠE VEDNO PROFIT???

  MOČNO UPAM, DA BO VSAJ KDO OD POLITIKOV IN ODGOVORNIH ODREAGIRAL NA TO IN NAREDIL KONEC ZGREŠENIM PROJEKTOM!

 24. gregor pravi:

  Odgovor enemu od ekokrogovcev
  Povsem verjamem da se direktorji sežigalnic pritožujejo na “konkurenco” saj je razumljivo, ker tudi NAJBOLJŠI SOSED -MERCATOR ni zadovoljen če razni Lidli in Hoferji rastejo kot gobe po dežju.Draga davkoplačevalka-gume verjetno kurijo vse dni in ne le ob vikendih.Najverjetneje je problem prevoznikov , da ne smejo ali morejo voziti ob nedeljah. Odpadi so takrat zaprti!? Me pa zelo zanima kako je v Zagorju ko tam kurijo odpake iz Sveje (svije) Polovica mesta se greje s toploto ki jo pridobivajo iz IVERIC.Sesatvni del iverice je LEPILO brez katerega ni iverke.Maldina se fiksa z drogami,pijačo in TUDI Z LEPILOM.Al so potem vsi Zagorjani zadrotani.Verjetno res ko takšne klanfe ser….!

 25. gregor pravi:

  Žarnić je ob tem dodal, da Lafarge Cement deluje po vseh evropskih direktivah in da okoljsko ministrstvo gleda širše na to preseganje omejitev delcev M10. “Leta 2009 je Lafarge cement emitiral 12 tisoč ton prahu, Termoelektrarna Trbovlje 51 tisoč ton, podjetje IGM Zagorje pa 62 tisoč ton.”
  Zgornji citat sem prenesel iz izjave za medije s stani MOP.Zdaj pa res ne vem več kdo laže?Zagorjani in “en od ekokrogovcev”-zamislite se nad IGM(Če bi prešli na plin (kot npr. IGM Zagorje) bi pa Zasavci jokali od sreče) JOČEŠ LAHKO TUDI OD ŽALOSTI!!!!!!!

 26. aaaa pravi:

  tu se ne gre za “prah”. Ja, morda res druga “podjetja” spustijo v ozračje več “prahu”, vendar ni prah tisti ki nas ubija , temveč benzen , svinec, živo srebro, itd…
  Namerno mešanje pojmov…
  (nisem ekokrogovec)

 27. aaaa pravi:

  In pa , nihče me ne bo prepričal, da je prav, da KATEROKOLI podjetje služi na račun mojega zdravja ter zdravja mojih otrok !!!
  Gregor, predlagam ti da zapustiš Trbovlje za 2-3 dni in ko se boš vrnil boš takoj ob vrnitvi začutil “dišave”..
  Naši nosovi so navajeni smradu, vendar če zapustiš Trbovlje za dlje časa in se vrneš, pa takoj začutiš pekoč smrad…

 28. gregor pravi:

  Vstopite v Google brskalnik in odtipkajte MERITVE BENZENA in takoj v prvi najdeni spletni strani odprite članek. Močno boste presenečeni. Zasavje ne izstopa oz. je primerljivo z Ljubljano in Mariborom.KJE SO AKTIVISTI V TEH MESTIH?

 29. Sašo pravi:

  Gregor: o tem je bilo na eko krogovi strani že napisan članek. Med drugim je priložena tudi ta študija, ki jo omenjaš. Prosim preberi si, preden komentiraš:
  http://www.ekokrog.org/2010/10/18/benzenski-rekorder-lafarge/

 30. Jože pravi:

  Gregor, verjetno si v trbovljah ti meril izpust benzena in to s kljunastim merilom !!

 31. franc pravi:

  Jaz sem zato, da se zapre tale Lafarž in elektrarna v Trbovljah, v Hratniku pa tudi steklarna in kemična, v Zagorju Svea in IGM, v Kisovcu toplarna EVJ in seveda ETI na Izlakah! Potem bomo imeli pa res boljši in lepši zrak in živeli bomo zdravo!

 32. gregor pravi:

  Jože kaj je kljunasto merilo? Sem bolj nenačitan kar se tega tiče. Meritev pa tudi ne izvajam in nisem iz Trbovelj.Sem povprečen Slovenc, ki bere kar je napisano in si ustvarjam svoje mnenje.Moje stališče okrog vsakega problema je enako kot mnenje optimista in pesimista pri ugotavljanju količine pijače v steklenici.Pesimist pravi da jo ja LE še pol litra. optimst pa da jo je ŠE pol litra. V bistvu imata oba prav. Važno je S KATEREGA ZORNEGA KOTA GLEDAŠ.

 33. en od ekokrogovcev pravi:

  Gregor:
  Minister Žarnić se je debelo zlagal, ko je rekel: “Leta 2009 je Lafarge cement emitiral 12 tisoč ton prahu, Termoelektrarna Trbovlje 51 tisoč ton, podjetje IGM Zagorje pa 62 tisoč ton.”
  Naslednji dan se je sicer opravičil, da je zamenjal tone s kg (sic!), ampak tudi če mu to oprostimo se je v primeru IGM zlagal kar za 34!!! IGM proizvaja po uradnih na strani Agencije RS za okolje “samo” 1.849 kilogramov prahu. Kdo mu je torej napisal take podatke? Isti ljudje na ARSU, ki so dali stramotno dovoljenje za kurjenje odpadkov Lafargeu. In kdo je te podatke sugeriral njim?!?

  Tule seveda ne gre za nedolžno pomoto, ampak za ignoranco in aroganco s katero se srečujemo s strani državnih organov že leta. In zelo nas veseli, da zadnje čase streljajo take kozle, da tudi tisti, ki niso strokovnjaki vidijo, da je nekaj resno narobe.

  Poleg tega- ŠE ENKRAT IN ZADNJIČ (ker se že ponavljamo, da gremo sami sebi na živce) “PRAH NI ENAK PRAHU!!!!”. Prah, ki ga proizvaja IGM, ki kuri plin, ni enak prahu, ki ga proizvaja Lafarge s kurjenjem odpadkov. Na prah iz LC se lepi benzen, dioksini, furani, težke kovine in to je tisto česar se bojimo!!!

  In pa- ko že ravno omenjaš onesnaževanje z Benzenom: DAAAAALEČ največji osnesnaževalec z rakotvornim benzenom je ravno Lafarge. Poglej podatke: http://www.ekokrog.org/2010/10/18/benzenski-rekorder-lafarge/

 34. Jože pravi:

  gregor : Že podatki o umrljivosti , bolezni dihal , rakavih obolenj, stopnji zastrupljenosti tal…. je dovolj podatkov , da tvoja teorija “zornega kota ” tu nima kaj iskati. Za vse ostalo pa : Google !!

 35. Federacija za anarhistično organiziranje » Blog Archive » Kapital ubija življenje: ustavimo Lafarge in njihove pomagače! pravi:

  [...] poziva na protestni shod pred Vlado RS v Ljubljani „DOST’ MAMO! Zadnji mirni protest Zasavcev v [...]

Napišite vaš komentarKoledar

Oktober 2010
P T S Č P S N
« sep   nov »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Kaj vas zanima?

Povezave

Kontakt

EKO KROG - društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo
Ravenska vas 3
mail: eko.krog@gmail.com
tel.:+386 41 413 855 (Uroš Macerl)

 • Registracija