Štafeta norosti

Iz Ravenske vasi je ob 6.45 proti Ljubljani krenila Štafeta norosti. Na železniški postaji je štafeto prevzel učenec Urh Macerl. Urh živi v Ravenski vasi, ki leži nad višino Lafargevega dimnika. Štafeto je predal skupini zasavskih zdravnikov, ki so jo ponesli do športnikov in naprej do ostalih.

Doktor Novak bere izjavo za javnost
Doktor Novak bere izjavo za javnost. V ozadju štafeta.

Ob 7h je pred skupino protestnikov na železniški postaji Trbovlje zasavski zdravnik Franc Novak prebral naslednje pismo:

Spoštovani,
V juniju 2009 so zdravniki in farmacevti Zasavja zaradi spoznanj iz študije “Zdravje za Zasavje” na župane in svetnike vseh treh zasavskih občin naslovili Pismo pobude in podpore. Pismo pa je bilo poslano tudi na Urad predsednika RS, Predsednika vlade RS, predsednika državnega zbora, predsednika državnega sveta, Ministrstvu za zdravje RS, Ministrstvu za okolje in prostor RS, Agenciji za okolje in prostor RS in medijem.
Dovolite, da ga danes preberem tudi tu.

Zasavski zdravniki in farmacevti pri svojem delu že več let opažamo, da se dviguje število obolelih zaradi raka in kroničnih bolezni dihal. Spraševali smo se, ali je teh bolezni v Zasavju res več kot drugje v Sloveniji. Z zanimanjem smo pričakovali rezultate analize, ki sta jo opravila Zavod za zdravstveno varstvo Ljubljana in Ministrstvo za zdravje RS. Žal so se potrdile naše bojazni, da smo prebivalci v Zasavju bolj ogroženi.

Analiza je verodostojna in ji ni mogoče očitati pristranosti.

Zasavski zdravniki in farmacevti smo zelo zaskrbljeni nad rezultati analize, ki je pokazala, da imajo prebivalci Zasavja veliko večje tveganje, da zbolijo za rakom. Naši otroci najmanj 2,2 x pogosteje obolevajo za kroničnimi obolenji dihal. Oboje skupaj prispeva k večji zgodnji umrljivosti naših krajanov glede na slovensko povprečje. Analiza je dokazala, da je v veliki meri za to odgovorno močno onesnaženo okolje, v katerem delamo in živimo. Podatki nakazujejo tudi na razlike znotraj Zasavja, saj imajo prebivalci v okolici večjih industrijskih obratov večje tveganje za nastanek rakastih obolenj kot prebivalci, ki niso neposredno v bližini industrijskih con.

Posledice onesnaženosti bivalnega in delovnega okolja se deloma kažejo takoj (pogostejša obolenja dihal) in na dolgi rok, ko so prebivalci izpostavljeni onesnažilom, ki se v okolju kopičijo več let in celo desetletja (pogostejša rakava obolenja).

Ob takih podatkih, ki izhajajo iz študij opravljenih s strani priznanega zavoda, zasavski zdravniki in farmacevti ne moremo biti tiho in ob strani spremljati hude bolezni, za katerimi naši pacienti obolevajo pogosteje kot drugi prebivalci Slovenije. Naši pacienti niso in ne smejo biti drugorazredni državljani, saj je ena od osnovnih človekovih pravic tudi pravica do bivanja in dela v čistem okolju.

Ob teh rezultatih, ki so porazni za Zasavje, se čudimo, kako lahko država izdaja dovoljenja za še večje onesnaženje okolja, saj je ta ista država z Ministrstvom za zdravje sodelovala pri projektu »zdravje za Zasavje«, ki je evidentno pokazal ogroženost in obremenjenost tega dela Slovenije.

Zato Vas pozivamo, da s skupnimi močmi ustrezno ukrepate na lokalnem in državnem nivoju in tako skušate zaustaviti nadaljnje hudo onesnaževanje naše regije. Menimo, da je potrebna Vaša javna podpora vsem aktivnostim, ki bi privedle k čistejšemu in zdravju neškodljivemu okolju, v katerem bomo vsi skupaj zdravo živeli.

In kakšen je bil odgovor? Našo pobudo so obravnavali na Občinskem svetu občine Zagorje, iz drugih dveh občin pa ni bilo nobenega odziva. Predsednik države dr. Türk in predsednik državnega zbora dr. Gantar sta nam sporočila, da sta seznanjena z vsebino, predsednik vlade g. Pahor in obe Ministrstvi ter Agencija pa so nas ignorirali. Prav tako ni nobeden od naših poslancev v državnem zboru postavil javnega vprašanja o tem problemu, niti ni sodeloval na javnih srečanjih na to temo. Ali smo jih volili le za to, da zastopajo interese svojih strank in v njihovem ozadju verjetne interese kapitala? Ali zato, da zastopajo tudi interese okolice, iz katere izhajajo?
A mi dihamo ta zrak in vdihujejo ga naši otroci in vdihujejo ga še bolj delavci, ki so v neposredni bližini tega tehnološkega procesa. Kdo bo čez leta dajal odgovor, ko bomo ali bodo ocenjevali posledice na zdravju vas, ki ste tik ob izvoru onesnaženja, zdravju naših otrok in tudi našemu zdravju?
Če bi bila res politična volja tako velika, bi bila zakonodaja za kontrolo onesnaževanja okolja drugačna in tudi tega in takega dovoljenja za sosežig (oz. bolj konkretno sežig) ne bi bilo.
In počasi verjetno popusti tudi potrpežljivost ljudi. Da porabim že izrečen citat:
Norost s sežiganjem odpadkov v Lafargeu se mora končati takoj. Dost’ mamo!

Štafeta nadaljuje pot proti Ljubljani, kjer jo bomo ob 17h pričakali protestniki. Vse demonstrante pozivamo, da ostanemo glasni, a nenasilni, in da se izogibamo alkohola. Varnost, predvsem prisotnih otrok, moramo imeti vsi vseskozi v mislih!

Poskrbimo, da bodo naši otroci varni, tako na demonstracijah, kot doma!

Gasilska slika v Ravenski vasi
Gasilska slika v Ravenski vasi
Boštjan Pihler izroča štafeto Urhu Macerlu
Boštjan Pihler izroča štafeto Urhu Macerlu
Zdravniška predaja na trboveljskem mostu
Zdravniška predaja na trboveljskem mostu

Slike objavljamo na Facebooku.

19 Responses
  1. Gledalka

    Zasavski zdravniki in farmacevti so izjavili “analiza je verodostojna in ji ni mogoče očitati pristranosti”, kar se tiče obolelosti in zdravja v Zasavju.
    Dvimim v to analizo oziroma na kakšen način je bila sploh narejena, govori se v obliki letakov na gospodinjstvo?

  2. en od ekokrogovcev

    Gledalka. Takih analiz in študij je bilo v preteklosti narejenih kar precej in vse so pokazale katastrofalne rezultate. Zadnja je “Zdravje za zasavje”. Gre za študijo, ki je trajala skoraj 4 leta in je narejena po vseh znanstvenih parametrih in s strani za to poklicanih inštitucij. Pristranskosti ji ni mogoče očitati. Več o njej: http://www.zdravje-zasavje.si/

    Omeniti je treba, da študija kaže rezultate PRED sežiganjem odpadkov! Pomeni, da je že pred sežiganjem bilo stanje katastrofalno. S sežiganjem (ko vnašamo v naš prostor še bistveno bolj strupene snovi kot sta bila prah in žveplo s katerima smo v glavnem imeli probleme doslej) pa se bodo stvari še bisteno poslabšale. Kdaj je vprašanje, ker se težke kovine, dioksini, furani, benzen počasi nabirajo v telesih dokler ne povzročijo katastrofe. In ravno to katastrofo bi radi preprečili!
    (za nas bo pirova zmaga, ko bo čez 10 let bistveno porastla obolevnost za rakom in se bomo lahko trkali po prsih: “no, saj smo vam vseskozi govorili!”. Takrat bo tudi Lafarge moral priznati krivdo. Ampak takrat bo prepozno!)

  3. en od ekokrogovcev

    Slavc… Indicev in dokazov, da je z meritvami nekaj krepko narobe je veliko. Začelo se je nekako pred 5-imi leti z zgodbo, ko je Lafarge postavil imisijsko merilno postajo na posesti Uroša Macerla (v 500m vplivnem območju). Dogovorili so se, da mu bodo v zameno redno dostavljali rezultate meritev. Rezultate so dostavili samo za prvo tromesečje in so bili katastrofalni!!! Po tistem mu overovljenih rezultatov niso hoteli več dostavljati, temveč so hoteli imisijsko postajo prestaviti cca. 1,5 km stran od dimnika- v center Ravenske vasi, ker tam menda živi več ljudi (čemu, ko pa sami trdijo, da dimi itak ne segajo dlje kot 500 m od dimnika?). Macerl jim ni dovolil (nedelujoča postaja je še vedno na njegovi posesti), zato so kasneje postavili novo imisijsko merilno postajo na posesti svojega delavca.
    Torej- od takrat kljub našemu vztrajnemu trudu, rezultati niso več javno dostopni. Pa bi po zakonu morali biti! Čemu, ko pa naj bi bilo vse v redu?

    Grafi emisij, ki se prikazujejo na spletni strani LC so prav tako sporni. Seveda jih redno spremljajo in zelo (!!!) pogosto se zgodi, da se npr. NOx delci zelo hitro in strmo vzpeljajo ter zelo hitro dosežejo vrednost 100%. (Verjetno bi šli še bisveno višje, vendar graf kaže samo vrednosti do dovoljenih 100%.) Kmalu zatem Lafarge ustavi meritve in objavi, da proizvodnja ne obratuje (oz. da gre za zaustavitev ali zagon). V tem času, ko naj proizvodnja ne bi obratovala, smo neštetokrat fotografirali dimnik iz katerega se je še bistveno bolj kadilo kot ponavadi! Gre za t.i. izredne dogodke, ki pa so v primeru Lafargea že kar redni. Ob takih dogodkih (izpadih filtrov) se v ozračje izpusti do 100x večja količina prahu in strupov kot normalno.

    Glede meritev neodvisnih inštitucij: za to se zelo borimo! Take meritve so izredno drage in si jih sami ne moremo privoščiti. Pa tudi če bi si jih lahko, jih MOP in ARSO ne bi upoštevala. Zato se skupaj z okoljevarstveniki iz drugih delov Slovenije (npr. Celja, kjer imajo zelo podobne probleme) trudimo, da bi MOP omogočil NENAPOVEDANE(!!!) meritve neodvisnih (tujih) inštitucij. In seveda, da bi take meritve tudi priznal in upošteval!

    Sicer pa: tudi če bi bile meritve popolnoma nesporne, še vedno ostaja dejstvo, da so zakonsko dovoljene vrednosti izpustov bistveno previsoke!
    Z besedami Lafargove službe za zavajanje javnosti: “Tudi če so izpusti v zakonsko dovoljenih mejah, so bistveno previsoki!”

  4. gledalka@, verodostojnost analiz je izražena v izvidih Zasavskih onkoloških bolnikov ! Francozi se res ne ozirajo na druge članice EU, saj smo imeli pred tedni v živo demonstracijo njihove oholosti,ob prevozu radioaktivnih odpadkov v Nemčijo. Očitno smo postali za njih eno veliko smetišče. Vse kar smrdi,je strupeno,škoduje zdravju veselo pometejo pred drug prag. Mi hlapci, pa za mali denar pobiramo vso svinjarijo,ki jo drugi nočejo.Sicer pa je profit še vedno v Ljubljani in v Franciji. Nam pa ostaja črna statistika vseh obolelih za rakom !

  5. en od ekokrogovcev

    Gledalka: Eko krog je relativno majhna skupinica ljudi. Imamo službe, družine, otroke, ob prostem času pa se ukvarjamo še z Lafargeom. Trenutno imamo preko glave dela s tem, da se tepemo z eno najmočnejših multinacionalk na svetu in z lastno državo, ki bi morala biti na naši strani (da ne omenjam še individualnih nožev v hrbet). Enostavno nismo dovolj močni, da bi reševali VSE zasavske probleme, zato smo se pač odločili, da vse moči posvetimo enemu problemu- in to tistemu, ki je nedvomno daleč najbolj pereč! Dokler tega ne rešimo, ne bomo odnehali pa naj stane kar hoče. Potem se bomo z isto zagrizenostjo lotili naslednjega… itd…
    Izgubljati energijo na vsaj 5-ih koncih naenkrat bi bilo nesmiselno. Takšna je naša strategija. Zato vas pozivam, da se nam pridružite. Skupaj bomo hitreje končali to agonijo z Lafargeom in se potem posvetili tudi drugim problemom.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */