Varuhinja kritizira MOP

Varuhinja človekovih pravic dr. Zdenka Čebašek – Travnik je danes izrazila ogorčenje nad popolno ignoranco Ministrstva za okolje in prostor (MOP).

V letu 2010 kljub urgencam niso dobili odgovorov v več kot 20 zadevah, med njimi je tudi naš Lafarge Cement. Dnevnik objavlja videoposnetek varuhinjinega govora.

Na molk organov je urad varuhinje večkrat opozoril, in 2. novembra, prvič v zgodovini institucije varuha, celo uporabil 46. člen Zakona o varuhu človekovih pravic, na podlagi katerega je varuhinjo minister Žarnić moral sprejeti. Na sestanku je ministrova ekipa obljubila, da bo varuhinji v 15 dneh posredovala vse zaostale odgovore, a kljub temu tega do danes ni storila. Kot piše Delo, MOP dela na tem.

Iz Trbovelj Lafarge poroča, da je uspešno prestal nenapovedan(!) obisk okoljske inšpekcije, ki je danes ugotovila, da okoljsko dovoljenje pokriva njihovo trenutno početje. Ugotavljamo, da torej problem večinoma ni v dokazljivih kršitvah dovoljenja, temveč je problem v dovoljenju samem. Sežiganje odpadkov v cementarne ne sodi, v neprevetrenih dolinah pa je to prava norost.

Ja, minister Žarnić je podedoval prav samosvojo ekipo. In ti nam zdaj revidirajo usodo.

5 Responses
  1. CROSS

    Pripomba glede prevetrenosti Zasavja.

    Tudi če bi bila prevetrenost večja,bi se strupi samo razširili na večje območje.

    V vsakem primeru kurjenje gum,plastike,olj in ostalih zamolčanih stvari ne pride v poštev.Ne v Zasavju ali pa kje drugod.

  2. en od ekokrogovcev

    Cross: se strinjam s tabo! Neprevetrenost in zračna inverzija pa sta samo še dodaten razlog, kako noro je takšne sežigalnice postavljati v Zasavju! To je tako, kot bi kadil z vrečo na glavi.

    Jaka: Takšno poročilo smo seveda pričakovali. Enostavno je delovati znotraj zakonov, ko ti pa ARSO postavi tako visoke vrednosti! To je tudi razlog zakaj smo protestirali pred vlado (in par mesecev prej pred ARSO itd…) Problem je torej že v samem zakonu in v sistemu, ki kaj takega sploh omogoča! Povedano s prispodobo: če je Lafargeu dovoljeno voziti 200km na uro mimo vrtca, potem bo seveda vedno vozil v skladu z zakonom (in ne bo kriv, če mu kak otrok pri tem steče čez cesto). In to dovoljenje so Lafargeu izdali isti ljudje, ki so sedaj tudi odločali, ali so se odločili pravilno. Absurd. Tako, da je tudi ta njihova odločitev pričakovana.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */