Poročilo MOP za Vlado RS

Na današnji seji Vlade je minister Žarnić predstavil poročilo, katerega izvedbo mu je na sestanku pred novembrskim protestom naročil premier Pahor. Po pričakovanju poročilo Ministrstva za okolje in prostor ugotavlja, da Ministrstvo za okolje in prostor ni naredilo ničesar narobe.

To je seveda natančno tisto, kar smo pričakovali. Pustili smo času čas, in dočakali, da danes vsa Slovenija vidi fARSO, ki smo jo deležni sami v zadnjih 5 letih.

Kljub včerajšnjem sestanku, na katerem sicer o poročilu nismo govorili, je sožitje Lafargea in MOP-a vse močnejše. Ne le, da vse bolj uglašeno zavajajo javnost, tudi jezik je postal isti. V izjavi za javnost MOP se zdaj prvič pojavi izraz “alternativna goriva”, ki v uradnih dokumentih do zdaj ni nastopal! Tokrat še sramežljivo, enkrat samkrat, a zagotovo zato, da pripravi teren za poročilo. Izraz “alternativna goriva” je propagandni izraz proti kateremu najostreje protestiramo! Če so imeli na MOP in Agenciji za okolje (ARSO) pogum, da v degradiranem Zasavju uvedejo še sežiganje 100 ton nevarnih odpadnih olj, gume in plastike na dan, naj imajo še pogum, da temu tako rečejo – sežiganje nevarnih odpadkov, nič drugače!

MOP v informaciji pleteniči, kako je “uporaba” odpadkov v cementarnah postala “običajna praksa” v Evropski uniji, “saj se s tem omogoča tudi okoljsko ustrezno ravnanje z odpadki”. Takšno “okoljsko ustrezno ravnanje” producira težke kovine in ostale strupe, a na srečo ne v Ljubljani, torej je s stališča MOP okoljsko ustrezno. To “običajno prakso” je v svetu uvedel prav Lafarge – taisti Lafarge, ki danes trdi, da ne bo konkurenčen, če ne bo sežigal odpadkov, saj to zdaj počne tudi konkurenca (kar je, da se razumemo, prav tako zelo narobe!). Kaj je že bilo prej, kura ali jajce?

Ob omenjanju “najboljših razpoložljivih tehnik ob upoštevanju referenčnih dokumentov EU” v isti sapi s tem, čemur smo priče, nam gre na bruhanje tudi danes, ko Lafarge ne sežiga. Na srečo je zdaj vsakomur lahko jasno, kdo si je napisal takšno poročilo.

Lafargevi propagandi občasno nasedajo tudi mediji, med njimi prav danes Radio Kum, ki piše, da je tovarno v torek obiskala nenapovedana(!) inšpekcija. V 3. delu posnetka včerajšnjega sestanka, ki ga je objavilo MOP (MP3, 24,2 MB) je Boštjan Pihler iz Eko kroga na 23’33” na srečo intuitivno vprašal generalnega direktorja ARSO dr. Silva Žlebirja in glavno inšpektorico Aleksandro Velkovrh glede obiska v torek, 30. novembra 2010:

Pihler (Eko krog): “Ste nenapovedano prišli tja, ali kako?
Žlebir (ARSO): “Ne, dogovorili smo se, je bilo napovedano, v tem primeru /…/.

Na 23’52” istega dela posnetka smo še enkrat preverili, če smo se prav razumeli:

Pihler: “Se pravi, Lafarge je vedel, da vi pridete?
Žlebir: “Ja, ja, Lafarge je vedel.
Velkovrh (IRSOP): “Ja, brez sosežiga je kuril. Ampak gre za primerjave obeh meritev.

Sklep o tem, kako je potem v medije prišla napačna informacija, je prepuščen bralcu za vajo.

Več o takšni praksi delovanja kapitala in države bomo povedali na tiskovni konferenci v ponedeljek, 6. novembra, v Ravenski vasi. Zrak bo.

27 Responses
  1. trbovečjčanka

    fiona

    Tvoj komentar, da si vzamem čas. No, to je bila moja napaka ,vendar se edino tu nisi blamirala.Moram priznari, da sem obenem, ko sem brala tvoj komentar poslušala ministra Žarniča ,tako, da ti sploh nisi bila pomembna.Kot si morda opazila, da sem človek, ki svoje napake prizna z razliko od tebe.

  2. trbovečjčanka

    fiona sem si vzela čas. Priznam napaka je moja. No, vsaj priznam,za razliko od tebe. Ko sem mimogrede brala tvoje komentarje sem obenem poslušala posnetke iz MOP-a, tako,da ti nisi bila ravno pomembna, da bi se poglobila v tvoj komentar.

  3. Boštjan Pihler

    Glede komentarja Renate Žnidar menim, da se premalo dotika realnosti (predvsem v točki 3). Kar se tiče zasavske ekološke problematike, je bilo v preteklosti veliko (preveč) pristranskih objav v korist Lafarge Cementa ter s tem v škodo prebivalcev Zasavja. Tej pristranskosti so lokalni zasavski mediji sledili bolj kot nacionalni. Ne znam si predstavljati, da novinarjev pri pristranskih objavah niso vodile neke koristi. Starejši ekokrogovci se vsega tega zelo dobro spominjamo in smo se pripravljeni na to temo odkrito pogovoriti s komer koli. Ravno tako seveda opažamo, da je sedanje delo Renate Žnidar veliko objektivnejše kot nekoč (sic!). K temu je lahko prispevalo marsikaj, verjetno tudi to, da je vmes postala mlada mamica (to izpostavljam, ker je sama omenila svojega otroka) in je s tem, hočes nočeš, na novo ovrednotila svojo življenjsko, tudi poklicno, vlogo in odgovornost.

    Tako kot imamo dobre in slabe zdravnike, avtomehanike, sodnike, šivilje …, ravno tako imamo tudi dobre in slabe novinarje. Nekateri pa si tega naziva niti ne zaslužijo. Lahko da bo na to temo še tekla strokovna debata (bilo bi dobro) in Eko krog bo z vso potrebno dokumentacijo rade volje sodeloval pri njej. Kakorkoli, na temo Lafargevega in MOP-ovega ubijanja Zasavja bosta strokovna in širša javnost zagotovo lahko že v bližnji prihodnosti nadalje opazovali in ocenjevali delo novinarjev, tudi Renatino.

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */