Odgovor na tiskovno konferenco Lafarge Cementa

Slika s Facebook strani Lafarge Cementa

Vodstvo Lafarge Cementa se prek spletne strani, Facebooka (slika desno) in izjav trudi zamegliti dejstva in okoliščine glede neizdaje okoljevarstvenega dovoljenja. Tako so za medije v juliju organizirali tiskovno konferenco, na kateri so predstavili pričakovano stališče, da se jim je zdelo, da bo tudi tokrat šlo vse skozi.

Poglejmo njihove glavne poudarke.

Trditev: Lafarge Cement je žrtev spreminjanja interpretacij zakonodaje s strani upravnih organov in sodstva.

Lafarge je že od samega nakupa cementarne vedel, kaj je kupil in kaj namerava s tem početi, prav tako pa tudi, kakšne so okoljske zahteve. O tem smo več pisali v prispevku O žrtvah zakonodaje.

Trditev: Vse ostale evropske cementarne skupine Lafarge so pridobile dovoljenje za sežig odpadkov kot stare naprave.

Ja, in? Mi govorimo o trboveljski. Če so ostale evropske cementarne sežigale odpadke pred mejnim datumom uveljavitve evropske direktive, upravičeno štejejo kot obstoječe naprave za sežig odpadkov. Če niso, bi bilo morda treba narediti revizijo njihovih okoljevarstvenih dovoljenj.

Trditev: Lafarge bo zaradi neizdanega dovoljenja za sežig odpadkov tožil državo.

Zakaj že? Zato ker jim je taista država velikodušno dovolila dve leti mastno služiti na račun sežiganja nevarnih odpadkov in zastrupljanja narave in okoliških prebivalcev? Ker jim tega nezakonitega početja država ne dovoli več, bi jo zdaj tožili? Če ima kdorkoli pravico koga tožiti, so to okoliški prebivalci, ki so jih dve leti nezakonito zastrupljali, ne pa Lafarge, ki je na ta račun dobro zaslužil.

Dovoljenje jim pač ni bilo izdano po lažjem in skrajšanem postopku. Nov položaj pomeni zgolj to, da bo novo dovoljenje za obratovanje izdano po drugačnem postopku. In seveda, okoliškim prebivalcem bo v tem postopku priznana pravica do govora, ne le vdihavanja.

Trditev: Direktor Lafarge Cementa pravi, da takšna odločitev ARSO ne prispeva k reševanju težav, v katerih je danes ta cementarna.

Direktor Lafarge Cementa ne razume, da Agencije RS za okolje (ARSO) ni sklad za pomoč velikim onesnaževalcem, ki so se znašli v krizi, temveč je okoljski upravni organ, ki mora po svoji funkciji predvsem varovati okolje in ljudi pred prevelikimi apetiti onesnaževalcev. Veseli nas, da so se svojega poslanstva končno zavedli tudi pri ARSO.

Trditev: Lafarge trdi, da je v preteklih letih v ekološko sanacijo tovarne vložil kar 32 milijonov evrov.

Če je to res, potem res ne razumemo zakaj je Lafarge Cement tako prizadet ob dejstvu, da je njihova peč opredeljena kot nova naprava za sežiganje odpadkov?

Zdaj bodo končno pod drobnogledom javnosti in stroke imeli priložnost dokazati, da držijo njihove trditve o ekološki usmerjenosti tovarne in uporabi najboljših možnih tehnologij. Če so vse te milijone res koristno porabili, potem ne bi smeli imeti nikakršnih problemov s strožjimi pogoji, ki veljajo za nove naprave in „samozvanim okoljevarstvenikom“ bodo enkrat za vselej zaprli usta.

Se bojijo, da bodo končno morali pokazati podatke o zastrupljanju okolja, ki jih že več kot sedem let skrivajo pred zainteresirano javnostjo in celo pred okoljskim ministrom?

Trditev: Zaradi visoke temperature, ki v cementni peči dosega celo 2000 °C, vse organske spojine razpadejo na CO₂ in vodo.

Če bi bilo to res, bi Lafarge poleg vloge za sežig nevarnih odpadkov podal tudi vlogo za otvoritev polnilnice gaziranih napitkov.

Žal izgorevanje v tej cementni peči očitno ni tako popolno, zato je Lafarge Cement pred izdajo (zdaj že bivšega) okoljevarstvenega dovoljenja od ARSO zahteval, da se mu dovolijo kar 25-krat(!) večji izpusti organskih spojin (TOC), kot to velja za cementarne, ki sosežigajo odpadke kot nove naprave (višino izpustov v cementarnah, ki sosežigajo odpadke kot nove naprave, ureja nova Uredba o spremembah Uredbe o emisiji snovi v zrak iz sežigalnic odpadkov in pri sosežigu odpadkov, Uradni list RS, št. 76/2010). ARSO jim je prvič dovolil 20-krat večji izpust TOC.

Trditev: Vodstvo Lafarge Cementa trdi, da njihovi delavci ne morejo razumeti kako to, da je ARSO opredelil njihovo 130 let staro peč kot novo naprava.

Če bi vodstvo pravočasno zagotovilo, da bi v njihovi stari peči proizvajali cement s premogom ter mazutom kot vsa leta poprej (torej brez kurjenja nevarnih odpadkov, za kurjenje katerih ta peč sploh ni bila narejena in za to nikakor ni primerna) in če bi ta na dan 18.9.2004 imela odžveplevalno napravo z veljavnim gradbenim dovoljenjem, potem bi to nedvomno bila stara naprava. Zaradi nerazumnega vztrajanja, da se v tej isti peči opravlja povsem nova dejavnost – sežig nevarnih odpadkov, pa je to nova naprava za sežig odpadkov, ker tega prej v tej peči niso sežigali.

Glede na to, da z delavci cementarne živimo v istem okolju in se z njimi pogovarjamo vemo, da se sprašujejo predvsem, kako je mogoče, da so v trboveljski cementarni 130 let znali izdelovati cement brez sežiga odpadkov, zdaj pa tega ne znajo več. V teh 130 letih je šla tovarna skozi bistveno hujše krize kot je današnja, pa je vendarle ves čas poslovala uspešno in s solidnim dobičkom tudi brez sežiganja nevarnih odpadkov.

Predstavnica delavcev Lafarge Cementa je zagrozila, da bodo njihovi delavci začeli udejanjati državljansko nepokorščino, če ARSO ne spremeni svoje odločitve in napravo zopet opredeli kot staro.

Zahtevamo, da predstavnica delavcev pove kakšne vrste državljansko nepokorščino ima v mislih. Bojimo se namreč, da jo bodo izvajali tako, da bodo ignorirali odločitev državnih organov in še naprej kurili nevarne odpadke.

2 Responses
  1. CROSS

    Predstavnica delavcev Lafarga je napovedala državljansko nepokorščino zaradi odločitve ARSA…

    Ker imajo samozvani okoljevarstveniki s tem nekaj izkušenj,jim z veseljem lahko priskočimo na pomoč…ha…itak..

    Ker po njihovih trditvah proizvajajo samo CO2 in vodo,jim lahko pomagamo tudi pri odpiranju polnilnice gaziranih pijač…voda Fiona bo pomagala pri kronični zapeki…možgan…

    Predstavnica delavcev in delavci Lafarga bi morali uvideti,da jim je največji sovražnik samo vodstvo njihovega podjetja,ki je na vsak način želelo sežigati svinjerijo iz cele EU zaradi profita,a jim na srečo ni uspelo…

    Do plače lahko delavci Lafarga pridejo tudi s poštenim delom…s sežiganjem in zastrupljanjem na račun zdravja žal ne bo šlo…zdravja si z denarjem ne moreš kupiti…

    Delavci naj to vodstvo Lafarga brcnejo v rit….

Komentarji

/** * mailchimp pop-up */