Prijava

Goldmanova okoljska nagrada Urošu Macerlu

24. april, 2017

Goldmanova okoljska fundacija je danes ponoči po našem času razglasila dobitnike letošnjih nagrad za okoljevarstvene dosežke na šestih kontinentih sveta. Iz Evrope nagrado prejme predsednik Eko kroga Uroš Macerl, ki je skupaj z drugimi aktivisti uspešno ustavil uporabo petrolkoksa in sosežig odpadkov v cementarni Lafarge.

Prejemniki Goldmanove okoljske nagrade za leto 2017
Prejemniki Goldmanove okoljske nagrade za leto 2017 v San Franciscu (Uroš je drugi z desne).

Nagrada, ki jo vsako leto podeljuje Goldmanova okoljska fundacija, je največje svetovno priznanje okoljskim aktivistom. Podeljujejo jo na slavnostni prireditvi v ameriškem San Franciscu, ki ji sledi predstavitev dobitnikov nagrade še v Washingtonu. Poleg Uroša Macerla so letos to najprestižnejšo nagrado osvojili še okoljski aktivisti iz Avstralije, Demokratične republike Kongo, Gvatemale, Indije in Združenih držav Amerike.

V več kot deset let trajajočemu boju je Eko krogu uspelo dokazati, da je Lafargeova tovarna v Trbovljah obratovala z dovoljenji, ki jim jih država pravzaprav ne bi smela podeliti. Uroš v tem boju nastopa kot formalni stranski udeleženec v postopku, ki ga vodi Agencija RS za okolje, poleg tega pa skrbi za koordinacijo med aktivisti, strokovnjaki, krajevnimi prebivalci in mediji. Tovarna, ki je imela v preteklosti v Trbovljah dovoljenje za sežig 100 ton odpadkov (gum, plastike, odpadnega olja) na dan, trenutno ne obratuje.

Želimo si, da bodo ljudje po svetu in domovini ob večji pozornosti, ki ga zdaj tudi mednarodno uživa naše delo, opogumljeni in še bolj prepričani, da lahko majhna skupina ljudi doseže velike spremembe. Naj bo ta nagrada tudi motivacija državi za dobesedno izvajanje slogana »zelena, aktivna in zdrava«, saj ta nagrada zdaj tudi njo postavlja na globalni zemljevid.

Jutri zjutraj/ponoči ob 02:30 po našem času bo mogoče prenos slavnostne podelitve nagrad spremljati tudi v živo prek interneta.

8 komentarjev na “Goldmanova okoljska nagrada Urošu Macerlu”

 1. – Brave Goldman Prize Winners Defeat Greedy Corporations | ENS pravi:

  […] Goldman Environmental 2017 Prize winners, from left: mark! Lopez, Rodrigue Katembo, Wendy Bowman, Prafulla Samantara, Uroš Macerl and Rodrigo Tot, San Francisco, April 2017 (Photo courtesy Eko Krog) […]

 2. Katarina Jančič pravi:

  Iskrene čestitke za dobljeno nagrado.

 3. Ivan Žolgar pravi:

  Čestitke za dobljeno nagrado, vam želi celotno Bevška Republika.

 4. EKO KROG » Blog Archive » Urošev govor ob prevzemu Goldmanove nagrade pravi:

  […] Macerl, kmet iz Ravenske vasi ter predsednik in aktivist Eko kroga, v ameriškem San Franciscu prejel letošnjo Goldmanovo okoljsko nagrado za Evropo. V kratkem nagovoru je naštel poglavitna spoznanja, do katerih je prišel v letih […]

 5. Miran Željko pravi:

  Malo pozno, ampak vseeno od srca čestitam Urošu Macerlu in vsem v Eko krogu za nagrado! Če bi bilo več takih ljudi, bi bilo v Sloveniji marsikaj drugače.

  Za obiskovalce te spletne strani bo verjetno zanimiv tudi Urošev intervju za Radio Slovenija:
  http://videoweb.rtvslo.si/ava_archive03/2017/04/26/Intervju-RadioMMC.PR1.20170426.3.1010.mp3

  V intervjuju je povzetek dogajanja v zvezi z Lafargeom, pa komentar o tem, kaj so državne ustanove naredile v zvezi s tem, pa vloga politike in politikov – ob koncu poslušanja je človeku bolj jasno, zakaj smo, kjer smo.

  Mi pa ni jasno, zakaj si ljudje želijo takega predsednika, kot Je Borut Pahor (njegova vloga v zgodbi je v intervjuju opisana od 36:18 minute dalje).

 6. Irena Gričar pravi:

  Iskrene čestitke pošiljam ob vašem uspehu vsem, posebej pa gospodu Macerlu za uspeh in trud ter vztrajanje. Hvala vam za vaš trud za okolje.

 7. EKO KROG » Blog Archive » Izjava za javnost D-12/17 pravi:

  […] Pihler je, v tednih po podelitvi Goldmanove okoljske nagrade 2017 za Evropo predsedniku Eko kroga Urošu Macerlu, večkrat javno podal svoje videnje razmer v Eko krogu, med […]

 8. EKO KROG » Blog Archive » Vabilo na občni zbor pravi:

  […] preteklem letu smo v Eko krogu praznovali nekaj novih zmag. Priznanje Goldman Environmental Prize je odmevalo doma in v tujini. Dalo nam je dodaten zalet za nove akcije na nacionalni in mednarodni […]

Napišite vaš komentarKoledar

april 2017
P T S Č P S N
« Mar   Jun »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Kaj vas zanima?

Povezave

Kontakt

EKO KROG - društvo za naravovarstvo in okoljevarstvo
Ravenska vas 3
mail: eko.krog@gmail.com
tel.:+386 41 413 855 (Uroš Macerl)

 • Registracija